Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Păduri virtuale   << înapoi

Cum am putea afla ce se va întâmpla cu pădurile în viitor? O echipă de cercetători crede că a găsit răspunsul.

Jean Lienard și Nikolay Strigul, doi matematicieni de la universitatea de stat din Washington, au realizat un model computerizat care poate crea o simulare complexă a pădurilor în speranța că, în acest mod, vom preîntâmpina efectele schimbărilor climatice. Proiectul lor este explicat pe larg în jurnalul Royal Society Open Science.

Au botezat modelul „LES", după denumirea rusească a pădurii ca un omagiu adus copilăriei lui Strigul.

Lienard și Strigul au adunat datele colectate de Departamentul American al Agriculturii împreună cu alte baze de date forestiere plus materialele lor video de la dronele aeriene. Folosind cele mai noi tehnologii de calcul, sistemul poate reproduce procesele de creștere a copacilor în detaliu.

Deși fiecare copac se dezvoltă ca o entitate de sine stătătoare, împreună pot forma un sistem axat pe competiția dintre indivizi pentru resurse și spațiu. Necesitățile variate, sensibilitatea, rata creșterii a speciilor diferite, toate detaliile sunt calculate de simulare. Peste toate acestea, modelul poate simula efectele nivelurilor de dioxid de carbon, al apei, cantității de lumină solară și temperatură până la nivelul frunzei și rădăcinii.

LES poate simula viața unei păduri pe o perioadă de 1.000 de ani în doar trei săptămâni de calcule. Această viteză le permite modelelor computerizate să joace un rol important în prezicerea efectelor schimbărilor climatice. Modelul acesta a fost deja folosit în prezicerea modului în care pădurile din Quebec vor rezista în fața nivelurilor tot mai ridicate de dioxid de carbon și temperatură.

[sursa]


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii