Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Ați avea încredere într-un robot defect, în cazul unei urgențe?   << înapoi

Vă aflați într-o clădire care este în flăcări. Din fericire, un robot de urgență se află acolo pentru a vă scoate, dar pare că nu funcționează corect sau, cel puțin, se comportă ciudat. Ați fi dispuși să vă puneți viața în mâinile unui robot care să vă direcționeze spre ieșire sau ați încerca să găsiți singuri ieșirea?

În situația de mai sus, participanții la un experiment și-au încredințat viețile în capacitățile mașinăriei de a-i scoate dintr-un asemenea scenariu chiar dacă acesta părea că nu funcționează corect.

„Oamenii par să creadă că sistemele acestea robotizate știu mai multe despre lume decât ei și că nu vor face greșeli. În studiile noastre, subiecții au urmat toate sfaturile robotului chiar și atunci când acestea părea că îi vor pune în pericol", a declarat Alan Wagner de la Georgia Institute of Technology.

Experimentul face parte dintr-un studiu pe termen lung care examinează natura încrederii umane în roboți. Pe măsură ce ne bazăm din ce în ce mai mult pe inteligența artificială pentru transport, muncă fizică și multe alte lucruri, încrederea cu care îi investim devine un subiect din ce in ce mai important.

Faptul că ne încredem orbește în instrucțiunile pe care un robot ni le dă demonstrează că suntem la începutul înțelegerii relației care se formează între noi și mașinării.

„Am dorit să aflăm dacă oamenii s-ar încrede în roboți. Acum dorim să aflam ce i-ar împiedica să se încreadă prea mult", a spus Wagner.

Potrivit oamenilor de știință, este posibil ca robotul să fi devenit o autoritate în ochii participanților, determinându-i să nu-i pună la îndoială deciziile. Un alt test a arătat că participanții nu se încred foarte mult într-un robot care a mai făcut greșeli în trecut.

[sursa]


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii