Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Material din grafen care absoarbe lumina   << înapoi

Oamenii de știință au realizat că pot captura lumina cu aproape... nimic. Grafenul este un material minune datorită unor proprietăți uimitoare precum conductivitatea, super-rezistența și flexibilitatea, dar există o zonă în care savanții s-au chinuit pentru a face din acest material unul fabulos: acest material gros de doar un atom nu poate absorbi lumina.

Acum, o echipă din Marea Britanie a reușit să manipuleze materialul pentru a-l transforma în cel mai ușor capabil să absoarbă lumina, ceea ce ar putea duce la tehnologii mult mai eficiente bazate pe lumina solară în viitor.

„Ca rezultat al grosimii sale, grafenul poate absorbi în mod normal foarte puțină lumină. Din acest motiv, nu este ideal pentru tehnologiile optoelectronice necesare viitorului nostru inteligentȚ, a declarat Jose Anguita, nano-electronist

Pentru a ocoli această limitare, cercetătorii s-au inspirat din ochii de molie. Emulând modul în care textura minusculă de pe ochii acestora capturează lumina, ceea ce le permite să vadă noaptea, cercetatorii au ridicat foarte mult rata absorbției de lumină.

„Natura a determinat evoluția unor adaptări uimitoare, din care ne inspirăm pentru a răspunde la întrebări ridicate de tehnologiile viitorului. Ochii moliilor au tipare microscopice care le permit să vadă în intuneric. Acestea funcționează prin canalizarea luminii spre mijlocul ochiului, cu beneficiul eliminării reflexiilor, ce le-ar divulga poziția camuflată", a declarat Ravi Silva, Advanced Technology Institute, Universitatea din Surrey

Imitând acest tip de nano-textură, cercetătorii au „crescut" grafen în jurul unei suprafețe metalice texturate cu un tipar ce direcționează lumina în exces spre structura moleculară a peliculei de grafen. Ei spun că tehnica, descrisa in Sciecne Advances, ar putea să le permită senzorilor solari existenți să genereze energie electrică din lumina ambientală și căldură.

„Celulele solare vopsite cu acest material ar fi capabile să valorifice lumina de slabă intensitate. Instalate in interior ca parte a tapetului inteligent sau a ferestrelor inteligente, materialul ar putea genera electricitate din lumina reziduală sau căldură, alimentând numeroase aparate."

[sursa]


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii