Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Pierdem simțul orientării din cauza dependenței de GPS   << înapoi

Dacă ați avut vreodată impresia că ați uitat pe unde ați fost cu ajutorul GPS-ului, ei bine, nu sunteți singurii. Potrivit unui expert în satnav, Roger McKinlay, fost președinte al Royal Institute of Navigation UK, acest lucru li se întâmplă persoanelor dependente de GPS, dar nu și celor care folosesc harta clasică.

Din păcate, nu este un efect care apare și dispare. McKinlay sugerează că simțul orientării este un skill pe care îl pierdem, dacă nu-l folosim.

O cercetare făcută pe șoferi de taxi în 2009 a demonstrat că șoferii activi sunt mult mai buni la orientarea în spațiu decât cei care s-au retras din activitatea aceasta.

Antrenarea acestei capacități modifică modul în care funcționează creierul. Cercetări precedente au analizat creierele șoferilor londonezi de taxi, comparându-le cu cele ale șoferilor de autobuz. Echipa a descoperit că o parte a hipocampului, cea responsabilă de spațialitate, este mai mare în cazul șoferilor de taxi decât în cazul celor de autobuz. Concluzia a fost că cei de autobuz se bazează mai puțin pe orientarea în spațiu din cauza rutelor pre-stabilite.

Avertismentele precum cele ale lui McKinlay nu sunt o noutate. Experții ne tot avertizează de câțiva ani că dependența noastră de tehnologie și Internet ne afectează memoria și percepția.

[sursa]


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii