Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Ar trebui să printăm 3D un nou Palmyra?   << înapoi

Distrugerea orașului antic Palmyra simbolizează suferința poporului sirian cauzată de gruparea teroristă Stat Islamic. Palmyra a fost un oraș roman foarte mare plasat în oaza deșertului la răscrucea mai multor centre culturale ale lumii antice. Supraviețuirea ruinelor în stare atât de bună s-a datorat toleranței și multiculturalismului pentru care Siria a fost renumită, aspecte pe care ISIS dorește să le elimine.

La începutul conflictului, zona era fortificată. Drumurile și terasamentele au fost îmbunătățite, iar citadela astfel upgradată. Chiar și așa, teroriștii au ocupat și desacralizat orașul din luna mai a anului 2015, distrugând sistematic monumente precum Templul lui Baalshamin, Templul lui Bel, șapte turnuri de mormânt, o zeiță mare sub forma unui Leu și două altare islamice. Au cucerit muzeul, torturat și executat directorul sitului, Khaled al-Asaad, în cautarea eventualelor comori.

Orașul a fost re-cucerit, daunele analizate și restaurarea luată în calcul. Toată activitatea va beneficia și de sprijinul sirienilor care și-au riscat viața mutând conținutul muzeului din calea teroriștilor. Ultimul camion plecase în momentul în care ISIS a intrat pe poarta complexului cu gloanțe șuierând.

Sirienii au lucrat continuu pentru a documenta, în timpul ocupației ISIS, distrugerile și a fotografia detaliile pentru ca acum acestea să poată fi restaurate. Într-o tabără iordaniană, refugiații au făcut modele în miniatură ale orașului dar și ale altor situri culturale.

Comunitatea internațională joacă și ea un rol important. Grupuri precum UNOSAT au folosit sateliți pentru a monitoriza avariile. La sol, ONG-uri siriene precum APSA s-au conectat cu universități pentru a analiza situl. Grupuri precum NewPalmyra și Palmyra 3D Model folosesc cea mai nouă tehnologie pentru a crea modele computerizate 3D open-access cu ajutorul fotografiilor.

Alții au mers mai departe. Proiectul Million Image Database de la Oxford Institute for Digital Archaeology a distribuit camere voluntarilor de pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu pentru a realiza fotografii 3D ale siturilor. Pe lângă crearea modelelor 3D, vor construi artefacte la mărime naturală, situri și elemente arhitecturale prin tehnologii de printare 3D în ciment. Acțiunea va începe cu re-crearea arcului Templului lui Bel din Palmyra, ce urmează a fi dezvelit la Londra în aprilie 2016.

[sursa]


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii