Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Cea mai mică diodă - din ADN   << înapoi

Vorbim despre componente electronice la scară moleculară. Tehnologia ca operă de artă. Cercetătorii au micșorat una dintre cele mai importante componente electronice ale lumii moderne până la o dimensiune moleculară. De fapt, este atât de mică încât nu poate fi văzută cu un microscop convențional.

Diodele sunt device-uri electronice care permit curgerea curentului electric într-o singură direcție. Cu alte cuvinte, sunt responsabile de deplasarea energiei electrice într-o sumedenie de piese mai mari și sunt printate cu milioanele pe cipuri din siliciu, dar pentru a mări puterea de procesare a acestor cipuri, trebuie să facem diodele mai mici, iar aici intră în discuție ADN-ul.

Când ne gândim la crearea diodelor mai mici, cercetătorii s-au concentrat pe folosirea moleculelor pentru că sunt cele mai mici structuri stabile imaginabile. Bingqian Xu și echipa sa au ales molecula de ADN ca fiind candidatul perfect datorită structurii sale previzibile, diversității sale dar și pentru că poate fi programată. Nu erau siguri dacă poate controla direcția curentului electric. Nici o diodă nu este eficientă 100%. Într-o lume perfectă, o diodă ar bloca în proporție de 100% curentul într-o direcție și ar permite un flux infinit in cea opusă, dar, în realitate, o mică parte din curentul electric trece înapoi în contra-sens. Aceasta balanță deloc echilibrată definește diodele și cu cât este mai înclinată într-o singură direcție, cu atât mai bine.

Oamenii de știință au luat un segment de ADN lung de doar 11 perechi, ceea ce înseamnă foarte puțin, având în vedere că o moleculă dintr-o celulă are o lungime de 3 miliarde de perechi. Apoi au adăugat o moleculă diferită în structură, după care au conectat totul la un circuit electronic extrem de mic, de doar câțiva nanometri.

Culmea, ADN-ul s-a dovedit a fi o diodă foarte bună. Din păcate, nu este la fel de eficientă ca alte molecule testate, dar este cea mai mică diodă creată până acum.

[sursa]


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii