Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Etica afecțiunii noastre față de roboți   << înapoi

Săptămâna trecută ar fi trebuit să aibă loc o conferință în Malaezia intitulată Love and Sex with Robots, dar a fost anulată. Poliția malaeziană a catalogat-o drept ilegală și ridicolă. șeful poliției a declarat că nu există nimic științific în sexul cu roboți. Alții cred că ar exista aspecte interesante și importante ce privesc relațiile intime cu parteneri roboți care merită discutate.

Există foarte multă știință în Ava și Kyoko, roboții capabili de afecțiune din filmul Ex Machina, de exemplu. Conceptele ridicate de film inlcud Testul Turing și experimentul Mary's room. Așa cum era de așteptat, mai ales într-un SF, roboții trezesc interesul oamenilor.

Dând la o parte inteligența artificială și filme precum Oblivion, Robocop și Transcendence, există vreo dilemă morală când vine vorba de o relație intimă între o ființă umană și un robot?

Unii cred că da. Există o campanie intitulată "Campaign to Stop Sex Robots" care dorește să interzică așa ceva înainte să apară. Argumentul organizației este acela că roboții sexuali ar mări inegalitatea genurilor. Mișcarea este similară celor anti-pornografie și anti-prostituție.

Chiar și așa, dacă este interzis ceva pe argumentul inegalității sexelor, ar trebui scoase în afara legii piesele lui Shakespeare sau cărțile scrise de Jane Austen. Dacă aceasta ar fi singura problemă, sigur cineva ar fi capabil să construiască roboți care să respecte egalitatea sexelor prin formă și comportament.

O altă dilema apărută în discuție ar fi cea a preferințelor pe care oamenii le-ar avea în detrimentul altor ființe umane. Unde ar ajunge Omenirea? Probabil că în același loc în care ne aflăm acum. Invenția jucăriilor sexuale nu a dus la scăderea numărului căsătoriilor sau a copiilor concepuți.

De cealaltă parte, argumentele care susțin sexbots sunt că aceștia nu sunt la fel de răi precum oamenii și că vor duce la scăderea traficului de carne vie. Roboții sexuali ar fi mai siguri decât oamenii și, deci, de preferat.

Probabil, cea mai importantă dilemă este aceea a adulterului, dacă poate fi considerată astfel o relație cu un robot.

Relaționarea cu un robot

O problemă reală ar fi cea a relaționării unidirecționale, când o persoană se îndrăgostește de un robot, dar robotul nu poate oferi afecțiune la schimb în mod autentic. Se știe deja că oamenii relaționează cu roboti. Să nu uităm că ne botezăm aspiratoarele și mașinile.

Cineva ar putea crea un program pentru ca un robot să poată exprima iubire. Robotul s-ar uita la dvs. cu pupilele artificiale dilatate și v-ar ține de mână. Ar cânta un Coldplay, ar face orice, dar nu ar simți nimic...


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii