Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Computerele ar putea gāndi?   << înapoi

Ideea că un computer ar putea gândi este una interesantă și ar echivala, probabil, cu posibilitatea ca noi, oamenii, să creăm viață artificială și, chiar mai important, conștiință.

Este tentant să credem că o mașină ar putea gândi precum un om, dar o mică reflecție ne-ar arăta că nu este o concluzie inevitabilă.

Trebuie mai întâi să clarificăm ce înseamnă "a gândi". O comparație cu gândirea umană ar fi intuitivă, dar cum ar fi cea animală? Un cimpanzeu gândește, un corb sau o caracatiță?

Ar putea exista inteligență extraterestră pe care să nu fim capabili să o recunoaștem pentru că ar fi atât de diferită de noi. Poate am trece pe lângă una, ambii nefiind conștienți de existența celuilalt pentru că nu am avea cum sa înteracționăm.

Anumite animale au abilități cognitive orientate spre relaționare cauzală, înțelegerea uneltelor, comunicare și chiar recunoaștere direcțională sau gândire obiectivă. Am putea considera acestea ca fiind moduri de gândire. Dacă am construi o mașinărie capabilă de așa ceva, ne-am îmbrățișa, considerându-ne misiunea îndeplinită, dar ar putea mașinăria să facă un pas mai departe spre gândirea umană?

Chiar dacă un computer acționează ca și cum ar avea conștiință, nu înseamnă ca ar avea una. Această noțiune l-a determinat pe matematicianul Alan Turing să conceapă testul Turing, în care un computer interacționează cu un om printr-un ecran pentru a-l convinge pe utilizator că mașinăria este, de fapt, o persoană reală. Pe Turing l-a interesant doar comportamentul nu și "universul interior", dar acesta din urmă contează pentru mulți dintre noi.

Nu suntem siguri dacă gândirea sau conștiința sunt o funcție a computației, cel puțin una a sistemului binar caracteristic unei mașinării. Ar putea gândirea să fie mai mult decât computație? Dacă da, de ce creierul uman are performanțe atât de mici la capitolul acesta? Mulți dintre noi se încurcă la înmulțirea unor numere formate din două cifre, ce să mai vorbim despre executarea a trilioane de calcule pe secundă... Există o procesare a datelor ce trece dincolo de awarness-ul nostru, având ca rezultat o conștiință deficitară aritmetic, argument intitulat Strong AI?

În general, computerele sunt eficiente în manipularea brută a datelor, iar oamenii foarte slabi. Computerele sunt deficitare când vine vorba de limbaj, poezie, recunoaștere vocală, interpretarea comportamentelor complexe și judecăți holistice, domenii în care oamenii excelează.

Dacă analogia om-mașină este atât de deficitară, de ce să ne așteptăm că acestea ar putea gândi ca noi?


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii