Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Bateriile cu litiu devin de 5 ori mai performante   << înapoi

Toți cei care dețin un smartphone visează la acumulatori mai buni. Înțelegem atunci când cineva rămâne fără energie în telefon în momente cruciale pentru că fiecare dintre noi a trecut cel puțin de zece ori prin asemenea momente.

O echipă internațională formată din oameni de știință a creat o baterie care poate stoca de 5 ori mai multă energie decât acumulatorii aflați momentan pe piață. Prototipul poartă numele de litiu-air pentru că elimină oxigen atunci când se descarcă. Descoperirea a fost publicată în revista Nature.

Designul actual se  bazează pe peroxid de litiu. Capătul pozitiv al bateriei are litiu metalic ce reacționează cu oxigenul din aer, stocând energie în legături chimice. Peroxidul de litiu nu este cel mai eficient pentru că se leagă foarte strâns de litiu, așa că cercetătorii caută o abordare alternativă.

Echipa a creat un nou prototip ce stochează energia în superoxid de litiu, care se degradeză mult mai repede, producând energia într-un mod mai eficient. Un peroxid este un ion al moleculei de oxigen în care doi electroni lipsesc, în timp ce superoxidul are un singur electron lipsă. Când bateria este încărcată, litiul devine un ion pozitiv și se leagă de oxid. Când se descarcă, litiul și oxidul se separă, eliberând energia stocată.

Superoxidul de litiu mai are un avantaj major: este un sistem închis la fel cum sunt și bateriile litiu-ion din prezent. Fiind un sistem închis înseamnă că nu necesită o cantitate mai mare de oxigen sau schimbarea unor componente. Nu trebuie decât încărcată ca orice altă baterie.


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii