Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Cea mai rezistentă nano-structură   << înapoi

Nanotehnologia, capacitatea de a manipula structurile la nivel atomic, ar putea revoluționa lumea. De la crearea pielii artificiale care îi permite utilizatorului să simtă și până la alge nanoscopice care ajută tratamentul prin chimioterapie, nanotehnologia are această capacitate de a seta record după record. Un nou studiu din Nature Materials ne arata cum cea mai mică structura 3D din lume, compusa din zabrele din fire de carbon de 500 de ori mai subțiri decât firul de păr uman, este incredibil de rezistentă.

Una singură are o lungime de 10.000 de nanometri, adică ar încăpea 150 pe un vârf de ac. Zăbrelele, precum aceasta piesă, sunt produse de o echipă de la Karlsruhe Institute of Technology din Germania și pot fi utilizate ca suporturi.

„Materialele de construcție foarte ușoare se găsesc peste tot in natură. Au o capacitate de susținere foarte mare și o greutate foarte mica, deci sunt modele excelente pentru metamateriale mecanice", a declarat Dr. Jens Bauer, cercetător la KIT

În ciuda dimensiunii foarte mici, poate susține presiuni inimaginabile, de 1.2 miliarde de newtoni pe metru pătrat, adică 70 de tone / 3cm pătrați. Singura comparație viabilă este diamantul, o altă structură din carbon ce poate suporta puțin mai multa forță pe aceeași suprafață.

Pentru ca structura să devină atât de rezistentă, trebuie să treacă mai întâi printr-un proces special de coacere. După ce este printată 3D, este expusă la temperaturi de 900 de grade Celsius într-o cameră vidată. Acest lucru determină toate celelalte elemente, în afara de carbon, să se agite și să iasă, iar carbonul să se transforme într-un fel de sticlă, întărindu-se pe măsură ce structura își micșorează volumul cu 80%.

Pe lângă rezistență, structura este un conductor incredibil, acest lucru însemnând că poate fi folosită într-o gamă largă de aparate electronice. Poate fi clasificată drept metamaterial.


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii