Carieră   Sitemap   Search    Login  

Despre noi

Noutăţi

Software

Hardware

Tehnologii

Clienţi

Contact

Recomandările Radient:
Abonare la newsletter:
Dezabonare..


Polimer care poate ridica de 1000 de ori propria greutate   << înapoi

Oamenii de știință au creat un polimer special sensibil la căldura capabil să ridice de 1000 de ori propria greutate, după care să se contracte în forma sa inițială. Noul material ar putea fi folosit în orice, de la device-uri medicale care să funcționeze pe baza căldurii corporale și până la haine care se pot mula pe corpul purtătorului.

Faptul că materialul se poate adapta în funcție de căldura corpului îl face extrem de interesant și util. Poate fi programat să rețină o formă temporara înainte ca pragul termic să-l determine să se întoarcă la forma inițială, ridicând de multe ori propria masă.

„Influențarea pragului termic este doar o parte a poveștii. Am reușit să adăugăm și posibilitatea ca materialul să rețină foarte multă energie elastică pentru activități mecanice pe parcursul revenirii sale la forma inițială", a declarat Mitch Anthamatten de la University of Rocheter.

Cercetătorii descriu materialul ca fiind un plastic însoțit de creier și niște mușchi. Este foarte important modul în care este controlată cristalizarea care apare atunci când polimerul se contractă la temperaturi scăzute. Pe măsură ce materialul este deformat, lanțurile polimerice sunt întinse local pentru a forma cristalite. Cu cât sunt mai multe cristalite, forma nouă devine din ce în ce mai stabilă și mai dificil de revenit la forma inițială.

Folosind metode moleculare care încetinesc procesul de cristalizare, cercetătorii au putut seta un punct de „topire" la care schimbarea formei să fie declanșată.


Copyright ©2004 - 2011 Radient Consulting Confidenţialitate - Termeni şi condiţii